Tony Taka figurák 1. - Elwyn és Maxima


George Kamitani után egy másik híres és termékeny figura tervezőt szeretnék nektek bemutatni. Tony Taka neve a Shining játékok kedvelőinek ismerősen csenghet, hiszen ő a karakter dizájnere a játékoknak, amiből sok figura is készül mind a mai napig. Kamitanihoz hasonlóan ő is a lány karaktereket részesíti előnyben, legtöbbször valamilyen fantázia világból ihletett merítve, mint a tündérek, az angyalok vagy a boszorkányok világa. Ezenfelül felkérték már Vocaloid karakterek újra alkotásához is, mint például az idén megjelenő max factoris Rin és Len figurákhoz, de volt már neki Miku figurája is a max factory-nál 2011-ben. Annyira kelendőek az artjaiból készült figurák, hogy nem szűkséges játékokra alapozva kiadni őket, hanem original karaktereket is szoktak tőle kiadni a különböző gyártók. Ilyen például a szeptemberben megjelenő balerina páros Odette és Odile, amit a  Hattyúk tava ihletett és az Alphamax adja ki. A Kotobukiya már egy külön figura sorozatot szánt az alkotónak Tony's Heroine Collection néven, amin belül a virágnevű pillangólányok jelentek meg, mint Daisy, Annabel vagy Freesia. A gyakori megjelenésű figurái is a népszerűségét mutatják, és az is hogy nem egy gyártónál helyezkedett el, hanem több is rendel tőle artokat.

Akkor lássuk közelebbről ki is ez a Tony gyerek: 1971-ben született Tanaka Takayuki néven, Miyagi tartományban. Igazi művész ember. 1998-ban végzett a művészeti főiskolán és eleinte még reklám terveken dolgozott, aztán mangái is megjelentek, illetve egyre többször kérték fel illusztrálásra. Az erotikus tartalmú műveit felkapták, így egyre ismertebb lett. Végül a Sega felkérte a népszerű Shining játék széria tervezésére, amivel annyira befutott, hogy már ügyvezető igazgató a cégnél.

Körülbelül 2007-óta adnak ki általa megálmodott figurákat. És így mára már több mint 100 figura tervezésénél, azért már látszik a redundancia is. Tony-nak bevált szokása egyes karaktereit újrahasznosítani más névvel és viselettel, de ugyanazzal az arccal. Például az általam lent bemutatásra kerülő Elwyn (Shining Wind és Tears), szinte egy az egyben lehetne a szintén általa tervezett Mistral Nereis (Shining Resonance) vagy Kirika Towa Alma (Shining Hearts). De Maxima alias Kaguya is hasonló tészta, ahogy a lenti, Marco974sun által készített képen láthatjátok.


Tony Taka Shininig figuráit általában a Kotobukiya gyártja és egészen szép munkát végeznek. A górcső alá vett Elwyn hercegnőről ezt a 1/8-as méret arányú figurát háromszor is kiadták (2008-ban kétszer, majd 2011-ben). Elwyn, vagy Elwyng főbb szereplője a Shining Tears és a Shining Wind játéknak és a Shining Tears X Wind 2007-es animének. Az anime története még a mi világunkban kezdődik, de rejtélyes eltűnésekről lehet hallani. Egyik szereplőnk talál egy könyvet, ami egy másik világ létezéséről lebbenti le a fátylat és közbe találkozik egy cica lánnyal (Maoval), aki elröpíti ebbe a világba, ahová az eltűnt diákok kerültek. Gyakorlatilag mindenki átkerül egy szerepjátékos fantasy környezetbe, de ez az anime még abból az animációs korszakból van, amikor még létező világként adták elő. Ebben a világban pedig háború készülődik.


Elwyn hercegnő, ahogy a hosszú fülei is árulkodnak róla, tündér. Ő az íjász a karakterek közül. A figura is kapott egy szépen, de masszívan kialakított íjat, aminek kacskaringós íve mintha csak a kabát és a szoknya folytatása volna, ahogy hátul a kezében tartja. A húr is elég feszes és erős, hogy ne pattanjon el könnyen. A tünde karakterét a természetes színekkel is hangsúlyozzák, mint a zöld és a sárga dominanciája, valamint a növényi motívumokkal. Nagy kedvencem a kabát szoknyára simuló két végén a levél toldások. A füleit kihangsúlyozó szárnyas fejdísz is a karakter erőssége, igazán szép. A kicsit oldalra billentet, felfelé tekintő szemek szinte minden szögből szépen kivehetőek. Nem kell attól félni, hogy lejjebb kell rakni a polcon, hogy rendesen lássuk. Szem magasságban pont jól érvényesül. Igaz a mai kor technikájához képest kicsit elavultnak tűnhet az arc kidolgozása, de összességében nem lehet rá panasz. Bátran merem ajánlani mindenkinek, mert a sok kiadásnak hála a használt figura piacon olcsón beszerezhető.

Másik Tony Taka figurám a szintén Kotobukiya gyártmány Maxima, a Shining Hearts-ből. Akárcsak elődje ő is megélt három kiadást (2011-ben kettőt és 2013-ban még egyet). Mindig is vonzódtam a kardos női figurákhoz, pláne ha még ilyen elegáns tartásuk is van, mint Maximának. Az alacsony ára (sok kiadás) mellett nem volt kérdés, hogy csatlakozik a gyűjteményemhez. Egy igazán kellemes figura. Feldobja mind a szolid, családias, mind a modern szobák hangulatát ezzel a fekete-fehér ízléses összhatással. Általában nem szoktam olyan figurára mondani, hogy ízléses, aminek a mellei, még ha kicsit is, de kibuggyannak. Itt mégis nagyon szépen megoldotta az alkotó, ahogy fent Elwynnél is, hogy mutasson is, meg ne is. Valamint a falatnyi szoknyát is ellensúlyozta a felsőrész kardpenge szerű nyúlványaival A harisnya, a kesztyű és a gallér használata pedig kicsit századfordulós eleganciát kölcsönöz neki, ahogy a kard, a kártya (népszerű társasági játék korokon keresztül) és a fekete szín is (ami Viktória királynő előtt a menyasszonyi ruha, illetve látogatáskor a vizitruha színe is fekete vagy sötét). De tegyük félre a találgatást egyszerűen baromi jól néz ki, hogy egyszerre merész (szinte már fenyegető és kihívó a karddal és a kártyával) és konzervatív!
Tony Taka rajongóként csak ajánlani tudom minden munkáját! Csalódást nem fog okozni egy figura rajongónak sem.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Figura bemutató - Iron Man Mark

Velvet (Yamato)

Rozen Maiden