Code Geass figurák 1. - Lulu és Suzaku

A Code Geassnek dupla évfordulója is lesz, mert egyszer most lesz 10 éves maga az anime, illetve az animében szereplő évszámok szerint 2017-ben lép színre Zero. Lentebb pedig elolvashatjátok a figurái miben voltak elsők.


A 2006/2007-es szezon animéje, a Code Geass klasszikussá vált, ami egy alternatív valóságban játszódik. 2010-ben a Szent Brit Birodalom megtámadja Japánt és 11-es körzetnek kereszteli át. Ez időtájt hall meg főszereplőnk, Lelouch Vi Britannia herceg anyja és rokkan le szeretett húga (nem elég, hogy megvakul, de még a lába is lebénul) és kettőjüket száműzik Japánba, ahol összebarátkoznak a japán miniszterelnök fiával Suzakuval. Csakhogy a lerohanás után elválnak a barátok útjai, miközben Lulu lelke forr a dühtől, hogy az apja ennyire semmibe veszi a családját és ilyen pusztításokra képes. 2017-ben még mindig létezik kevés ellenálló, de nem jelentenek kihívást se technikailag, se létszámban egy birodalommal szemben. Azonban a harcokat itt is egy "kisember" változtathatja meg, ahogy a pl. a Hobbitban és a Gyűrűk Urában is. Lulu már középiskolás és sorra nyeri a stratégiai játékokat, amikor belekeveredik az ellenállók ügyeibe és egy furcsa boszorkánytól misztikus hatalmat kap, amivel bárkire rákényszeríti az akaratát. Megalapítja a saját függetlenségi osztagát, a Fekete Lovagok Rendjét. Ok, de mi van ha mindkét oldalon van egy ilyen "kisember". Felbukkan Suzaku, a régi barát is, aki közben bevonult a brit seregbe, hogy belülről változtassa meg a rendszert. Érdekes módon pont nem a japán srác a fekete hajú, hanem barna kócoska, mint egy európai, de ez már csak részletkérdés. Akár a saját magyar történelmünkből is találunk a két főszereplőre párhuzamot: Lulu, ahogy Kossuth Lajos gyors változást preferálta bármi áron az ellenség hathatós elpusztításával, amíg Suzaku Széchenyi Istvánnal rokonítható a lassan és megfontoltan haladó pártállást követve, az ellenféllel való együttműködésben hitt és az ezáltali változásban. (Spoiler: és még a végzetük is hasonló lesz a 2. évad végére mint a történelmi nagyjainknak: úgyhogy az egyik megszökik (eljátssza a halálát?) a másik megbolondul a harcok végére (itt ne habzószájú bolondra gondoljunk, csak az elveitől megrészegültre)). 


A Code Geass alapjában véve nem Clamp történet, (a clamp csak a designe-ért volt felelős) elég sok ismerős motívum fellelhető benne a Clampék alapmotívumaiból. Ez is mutatja, hogy nincs új a nap alatt, csak más megközelítés. (A Clamp artokat a sorozat endingjeiben is láthatjuk és megjelent hozzá külön artbook.) Rögtön itt van a Geass, Lulu különleges képessége, ami a szemben található. Szinte az összes clamp story-ban fontos jelentőséget kap valamelyik főbb szereplő szeme, mivel az egyik mangakának annyira rossz az egyik szeme, hogy szinte vak rá. Aztán a főszereplő külseje és jelleme, Lulu kiköpött Kamui az X/1999-ből. Sokan azt hittük, hogy a Death Note Kiráját akarták másolni, ami részben igaz is (a halálosztó logikai ütközetek nem kamuisak), de attól lett szerethetőbb figura Lulu, hogy nagyobb részben Kamui. Az első legszembetűnőbb párhuzam a két főszereplő fizikai hasonlósága. Vékony, törékeny alkat, rövid fekete haj, néha ádáz tekintet és még a kor is stimmel. Jó erre mondhatnánk, hogy minden japán így néz ki, DE az a ruha, amit Kamui hord, mikor az első rész első perceiben / a manga első lapjain leugrik a Tokió Toronyról, szinte ugyanaz, mint amit Lulu Zeroként hord. (Spoiler: Kamui, illetve a clamp főhősök voltak az első olyanok, akik szeretteik jobb léte miatt áldozták fel magukat, úgy hogy közbe azt hitték tudják mi a jó a szeretteiknek, miközben nem és ez a megvédésükben akadályozza meg a főhősöket és pont maguk ellenfordítja a szeretteiket, miközben ő maguk a teljes identitásukkal együtt odavesznek. Illetve a tragikus véget érő hősnők is tipikus clamp.) Kamui az X/1999-ben a '90-es évek nagy robbanásában szerepelt egy apokaliptikus világban, hasonlóképpen Zerohoz a Code Geassben, ami a 2000-es évek eleji nagy dobások egyike volt.

 Az első minőségi Lulu figura 2008-ban jelent meg, ami egyben a második figma figurája a Max Factory-nak (akkor még Banprestoval koperálva, azóta közel 600 féle figmát kiadtak). A harmadik figma szintén 2008-ból pedig egy Suzaku. Mindkét figura a figmákon belül is speciel kiadás volt. 2008-ban ezek a 15 centis akció figurák nagyot robbantak az újdonságerejükkel, hogy nem egy merev pózú, megunható figu, hanem pózoltatható, cserélhető arcú, kezű és kis kiegészítőkkel feldobhatók. Az ember gyakorlatilag akár minden nap másképpen állíthatja ki ha akarja és a többi karakterrel tetszőlegesen kombinálhatja, sőt kisebb történeteket is elmesélhet velük. Lulu és Suzaku iskolai egyenruhában vannak, amin az aranycsíkozás az évek alatt ezüstösre, szinte láthatatlanra kopott és nem használattól, csak az állásban. Ez más figurák aranyozásában is típushiba. A srácokhoz jár egy kedves arc, egy komor arc és egy kimondottan ádáz. Mindkettőjükhöz jár egy-egy cica, Suzakué kitátja a száját, hogy Suzaku kezét bele lehessen illeszteni. Lulu kapott egy Zero sisakot, amit akár a macskán is lehet tartani és eljátszani a lopós jelenetet. Illetve van egy pisztolya, telefonja és két arcán a geass is látszik. Szóval jó szórakozást a játékhoz!

A nagy rajongók és figura gyűjtök szerettek volna egy komoly scale figurát is Luluról (vagy akár több CG szereplőről is) csakhogy ebben az időben még nem volt divat pasiból figurát csinálni, mert a figuragyűjtőket még mindig az erotikus figurákra nyáladzó pasikkal azonosították és fiú figurát nem tartották piacképesnek. Mit tehet ilyenkor egy figura gyártó, ha mégis van pasira kereslet? Szerencsére a CG akkorát robban, hogy a MegaHouse gondolt egyet és csinált egy külön figura sorozatot fiú figurákból, ha befut a dolog és legyen a sorozat neve G.E.M., de első évben ne vigyük túlzásba csak kettőt adjunk ki. A végén még elkapatjuk a hölgyeket (vagy férfiak is venni fogják vajon? jé, micsoda új fejlemény). Moriwaki Naoto-t kérték fel szobrásznak, aki aztán elkészítette Zero-t 2009 áprilisi megjelenésre és Hitsugaya Toushirou-t (Blechből) decemberre. Moriwaki munkáját dicséri a már általam korábban bemutatott Kenshin és Natsume scale figura is, de több Gintama figura is a nevéhez kötődik, egy HxH-os Killua és egy AoT-os Armin is.
A 2009-es Zero kiadást aztán egy 2011-es követte, mert a jó kivitelezésű ábrázolás és kombinálhatóság miatt hamar elkapkodták, az állandó kereslet pedig újra kiadást kívánt. Sőt 2017 januárjában is megjelenik csak hogy limitáltan, mivel egy Suzaku fej és jár majd a csomaghoz, ami eddig nem. A figura visszaadja Zero jellegzetes fellépését, tartását. Többféleképpen kiállítható a figura: köpennyel és nélkül, karddal és nélkül, sisakot kézbe vagy fejre erősíthetjük, kétféle fej jár hozzá egyiken a geass aktív, karokat lehet cserélni, úgy hogy a jobb kar vagy tartja a sisakot vagy nem, és a bal kart, úgyhogy behajlítva a törzs előtt van vagy pont ellenkezőleg eltartja magától, mint egy rohamot beharangozva. Aztán nézzük a ruha dizájnt. Az alap ruházat egy barokkos szmoking. Ez a barokkos viselet az összes brit nemesre jellemző a CG-ben, valószínűleg státuszszimbólumként. A köpennyel ellátott Zero ruházatra azt hittem sokáig, hogy fecskét szimbolizál, mint az új világ elhozóját, de mikor utána olvastam kiderült, hogy sárkány, ami az uralkodó szimbóluma. A clamp artokon is látszik, hogy a jóvá nem hagyott sisakok sárkányosabbak lettek volna. A nyurga testalkat, hosszú karok és lábak szintén clamp hatás. A talpazata se unalmas, a fejezet címek hátterét kapta, amire a geass szimbólumot és a zero feliratot kanyarították rá. Ahhoz képest, hogy lassan 10 éves figuráról beszélünk elég jó minőségű még a mai viszonylatok között is. A festés az arany csíkoknál kifuthat a vonalból, de szerencsére nem szembetűnő. Az illesztés a cserélhető karoknál jobban kivehető. A figura egyik gyenge pontja a hajában felálló tincs, ami könnyen letörik, viszont ez az aprólékos kidolgozottságnak köszönhető, aminek csak örülünk. A ruha is részletesen kidolgozott: a nyakkendő és az ujjak redőitől kezdve, az aranysávokon át, a színátmenetes köpenyig. Elég térigényes figura a viszonylag széles kartartásával, köpennyel és közepesen nagy talpazattal, de hát Lulu ilyen kiköveteli magának a figyelmet.


És ki tudja még milyen jobbnál jobb CG figurák várnak ránk az új évad kapcsán.

Illetve lenne még egy-két említésre méltó, de majd folyt. köv.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Velvet (Yamato)

Figura bemutató - Iron Man Mark

Belldandy figurák - Swimsuit Ver.